KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium
Új központi telefonszámunk: 06 30 324 7981

Napkelet vetélkedő

Nemes vetélkedő: 90 éves a Napkelet

Tormay Cécile és lapja csaknem 70 éve, szovjet parancsra, indexre és zúzdába került, s ezzel nemzetközileg elismert művészeink és tudósaink váltak száműzöttekké.

A néhány megmentett folyóirat-példányban páratlan értékeink porosodtak az elmúlt évig.

Holott a Napkelet a Nyugat méltó társa. A Napkelet és főszerkesztője 2012-ben megkapta a Magyar Örökség-díjat, a folyóirat rehabilitálása alapvetően hozzájárul a csonka magyar irodalmi kánon kiegészítéséhez, sőt a teljes magyar kulturális hagyaték jelentős gazdagodásához, és számos szenzációt ígér, tartja Jobbágy Éva, a Tormay Cécile Kör alapító vezetője, aki harmadszor írt ki és rendezett vetélkedőt. Kiemelte, hogy a határokon átívelő pályázatra a lehetőséget a gyöngyösi Szőke György és Balázs Ibolya áldozatos munkája teremtette meg, miután a lapot megmentették az enyészettől. A digitalizált periodika ugyanis már a világ minden pontján olvasható, s így születhettek olyan szívmelengető sikerek, hogy Kárpátaljától Erdélyig több kitűnő pályázó akadt.

 November 17-én középiskolások vetélkedtek „90 éves Napkelet” címmel Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatójának fővédnökségével, a Rákóczi Szövetség, a Klebelsberg Kultúrkúria és a Nemzeti Értékvédő Egyesület támogatásával, a Tormay Cécile Kör irányításával. A tanárok és diákjaik alkotta csapatok bámulatos tájékozottságot mutattak a létérdekünket jelentő konzervativizmusról, a magyar irodalmi értékőrzésről. A versenyzők vers és novella, és határon túli irodalom témakörökben kutattak és készültek föl. Választható volt a magyar közízlés témaköre is, amely ma legalább annyira aktuális és kritikus, mint 90 éve. Érdekes volt, hogy a szép, de nehéz keresztény/keresztyén szellemiségű irodalomból a zuglói kertészeti szakközépiskola fiúcsapata(!) vizsgázott kitűnőre, Majzik Éva vezetésével. Hasonló lelkesedést és bátorságot eddig nemigen ismertünk a nem humán képesítést adó szakiskoláktól.

 Az első a dunaújvárosi Róth Éva és csapata, a Széchenyi István Gimnázium, második Palágyi Márta csapata, a Fővárosi Kossuth Lajos Gimnázium, harmadik Sinkóné Tóth Zsuzsanna csapata, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma képviseletében. A marosvásárhelyi Dézsi Eleonóra és csapata a Művészeti Szaklíceumból Különdíjat kapott. A jövőben érdemes lenne a hasonló versenyeket a képernyőn is látni. A Napkelet közléseinek feltárása a nemzetépítés szempontjából elengedhetetlen, hiszen tanúja annak az elhivatottságnak, a keresztyén erkölcs és a hazafiság talaján álló kitartásnak, amellyel a nagyhatalmak által cinikusan pusztulásra ítélt csonka országnak sikerült felemelkedni, épp a megvalósított kultúrfölény által.

Tovább a kategóriában: Versenyek Sikerek »

Támogatóink

 elte-fuveszkert 81 x 81borhymini  logo faceKiemelt támogatónk Mészáros József KASZK műszaki tanácsadó, aki több értékes növény örökbefogadásával lehetővé tette új honlapunk létrehozását 2013-ban. Köszönjük!

FlyBuilt-logo-v1Webfejlesztési digitális tanácsadást nyújtott 2021-ben a FlyBuilt Stúdió - Vedres Tamás ügyvezető igazgató! Köszönjük az együttműködést!

Kapcsolat

KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium
Tagintézményi OM azonosító: 035269/009
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362
Felnőttképzési engedélyezési szám: E-000052/2013
Telephely címe:
1149 Budapest, Mogyoródi út 56-60. (Bejárat a Kövér Lajos utcai kapunál.)
Igazgató: Szabados István László

Intézményi név változatai:
Közép-magyarországi ASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium
Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum - Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium 
A japánkert címe: 1149 Budapest, Kövér Lajos u. 1., bejárat az iskola kapujában.

www.vmszki.hu
#szeretjükavargát
Kövessetek / Kövessenek bennünket az Instagramon:
@varga_marton_technikum
Varga Márton Technikum (@varga_marton_technikum) • Instagram-fényképek és -videók
Facebook:Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium - Kezdőlap | Facebook
Wikipédia:

Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium – Wikipédia (wikipedia.org)

Telefon
:+36-30-324-7981 vagy +36-1-273-2741
E-mailtitkarsag.vmszki@gmail.com